Make your own free website on Tripod.com

Naredbom Dvorskog ratnog veca od 2. VII 1838. godine, pri granicarskom OBERSCHULE -u uz IV razred otvoreno je drugo godiste, sto se uzima kao datum osnivanja mitrovacke Gimnazije.
Skola je neprekidno radila i postojala sve dok nije prerasla u potpunu realnu gimnaziju.
1851. godine postala je mala realka. Zvanicni jezik je bio nemacki. Od sredine XIX veka srpskohrvatski je postao nezvanicni, da bi od 1868. postao ravnopravan sa nemackim jezikom.
U skoli su se skolovala, u pocetku, uglavnom deca iz granicarskih porodica.
1868. Realka je odvojena od OBERSCHULE-a kao glavne skole, postala je samostalna i izjednacena sa svim realkama na teritoriji austrijske drzave.Skola je postala ugledna u vojnoj granici i daleko je prevazilazila okvire Petrovaradinskog puka.
Carskim resenjem od 1887. godine Mala realka u Sremskoj Mitrovici pretvorena je u cetvororazrednu realnu gimnaziju, a uvodjenjem latinskog i grckog jezika u skolu tipa klasicne gimnazije.
Godine 1917. i 1918. otvaraju se VII i VIII razred i tako Mala realka postaje Velika realna gimnazija, da bi 1929. godine, prerasla u Drzavnu realnu gimnaziju.
1928. godine Sumska uprava u Sremskoj Mitrovici izdvojila je sredstva za gradjenje spomenika kralju Petru I, ali su sredstva iskoriscena za gradnju nove zgrade Gimnazije.
Po projektu inzinjera Boska Stojanovica izgradjena je impozantna zgrada koja je posle dve godine gradjenja otvorena 15. juna 1930. godine.
U vremenu izmedju dva svetska rata u gimnaziji je maturiralo 538 ucenika.
Od 211 ucenika koji su neposredno pred pocetak Drugog svetskog rata pohadjali vise razrede gimnazije, njih 68 je poginulo u redovima boraca NOV-e ili su pali kao zrtve fasistickog terora. U tom periodu streljano je i pet profesora - rodoljuba.
Od 1. septembra 1955. godine skola dobija zvanicno ime "Ivo Lola Ribar" koje i danas nosi.
Sremskomitrovacka gimnazija imala je jednu od najistaknutijih uloga u razvoju skolstva Vojvodine i svojim rezultatima prevazilazila je okvire Srema i Vojvodine. Mitrovacka gimnazija je dala niz generacija poznatih inzinjera, arhitekata, profesora univerziteta, agronoma i strucnjaka drugih profila, istaknutih naucnika i akademika.
Sledbenik tradicije znamenitog pedagoskog i vaspitnoobrazovnog prethodnika -Gimnazije- danas je Srednja skola drustvenih delatnosti "Ivo Lola Ribar", koja priprema ucenike za prakticna zanimanja i univerzitetske struke.


- © Sinisa Stankovic, gimnazija Ivo Lola Ribar 2001. -